EINDHOVEN – Een mysterieuze groep heeft op 42 plekken in Eindhoven speciale plankjes op openbare afvalbakken geplaatst. Het gaat om zogeheten doneerringen, waarin je flesjes en blikjes voor statiegeldjagers kunt achterlaten. Maar de gemeente Eindhoven zegt van niets te weten.

Alle ‘plenkskes’ hebben dezelfde afzender: ‘haha-look.com’, zo staat te lezen op een stickertje. Op de website van het ‘collectief’ staat een kaart van Eindhoven die aangeeft waar je de plankjes met ringen zoal kunt vinden. Op 42 (!) plekken, zo blijkt.

‘Weghalen’

Maar op eigen initiatief dingen in de openbare ruimte ‘aanpassen’ is niet de bedoeling, zegt de gemeente Eindhoven in een reactie op de plankjes. ‘We zullen deze dus weg moeten halen’, aldus de zegsvrouw. Op de Woenselse Markt en de Kruisstraat is inderdaad inmiddels actie ondernomen: daar zijn zeker vijf plankjes na plaatsing op een prullenbak, weer verwijderd.

Toch blijf je in andere delen van Eindhoven de ringen van ‘haha-look’ nog steeds tegenkomen. Zoals in het Philips de Jongh-park, waar je vier plankjes kan vinden. Maar ook op de Boschdijk bij de Jumbo, en de Kronehoefstraat, allebei dicht bij de Woenselse Markt.

Risico op meer zwerfafval

De gemeente Eindhoven oordeelde in 2022 dat ringen bij afvalbakken ‘geen toegevoegde waarde’ geeft. Voorbijgangers gebruikten ze niet op de juiste manier, zo bleek uit een proef. Pakjes sigaretten, glazen en voedselbakjes belandden namelijk in de ringen. Maar, erkent de gemeente: de doneerringen  zouden wel een deel van de oplossing kunnen zijn. Sommige statiegeldjagers halen een prullenbak leeg of scheuren afvalzakken open, met als gevolg méér zwerfafval.

Een prullenbak waarbij een plankje met doneerringen is weggehaald. De sticker met daarop ‘statiegeld’ getuigd van de eerdere aanwezigheid van het ‘plenkske’.
Op deze plekken in Eindhoven heeft een groep genaamd ‘haha-look’ op 42 plekken plankjes op prullenbakken geplaatst. Een deel van die plankjes is inmiddels verwijderd.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie