ETTEN-LEUR – Op de eerste dag in zijn nieuwe huurhuis voelde een Etten-Leurenaar zich wel heel erg berooid. Tijdens een bezichtiging had hij zich al verheugd op tijd doorbrengen in de paradijselijke achtertuin van het rijtjeshuis. Maar eenmaal de sleutel in zijn handen, bleek de tuin totaal vernield en veranderd in slechts verschroeide aarde. Op zolder zakte hij door de gammele vloer.

“Gelukkig hebben we de foto’s nog”, zegt de 49-jarige man op zondag, terwijl hij verbouwereerd naar zijn ‘nieuwe’ achtertuin kijkt. “Ik vond de tuin zo mooi”, aldus de man kijkend naar de foto’s die hij had gemaakt van de situatie van luttele weken geleden. In plaats van mooie hoge coniferen, een groen gazon en volle struiken rest nu een dorre en, bij regen, modderige zandvlakte.

‘De coniferen waren zo hoog gegroeid dat ze helaas gekapt moesten worden’, reageert corporatie Alwel op maandag op vragen van deze nieuwsblog. ‘De wortels van de bomen liepen zo ver door dat we helaas ook het gras moesten verwijderen’, verklaart een woordvoerder. Maar voor de bewoner is het een hard gelag. Hij wijst op de vogels die hun nesten hadden in de bomen. Hij eist zover mogelijk een herstel van het groen in de achtertuin.

Alsof dat niet genoeg is, bleek ook de hele achterste schutting van de tuin verwijderd. Na de grove snoeibeurt hadden de buren al volledige inkijk, maar nu kan iedereen ook zomaar bij de nieuwe bewoner naar binnen lopen. Zijn vrouw en dochter zijn pas dit jaar uit een ver buitenland naar Nederland gekomen voor gezinshereniging. Ze lijken ondertussen te berusten in hun lot.

‘De schutting was van de vorige eigenaar en is daarom verwijderd’, verklaart Alwel. Als de nieuwe huurder een nieuwe schutting van de corporatie wil, gaat dat gepaard met een ‘kleine huurverhoging’. De huur is nu al zo’n 700 euro.

Ondertussen zit het gezin in een huis aan de Adamastraat dat eigenlijk nauwelijks bewoonbaar is. Toen de man des huizes de zolder wilde inspecteren, zakte hij door de vloer en viel meer dan twee meter naar beneden. Hij overleefde het ongeluk wonderwel en hield er slechts wat flinke schrammen op zijn armen aan over.

‘Een bergzolder’, reageert corporatie Alwel desgevraagd op vragen van deze nieuwsblog. Zo’n zolder is alleen geschikt voor lichte dozen en spullen, aldus de verhuurder. ‘Je kunt daar niet staan’, benadrukt een woordvoerder.

Bouwput

“Wat mij hier overkomt verwacht je niet eens in Somalië”, zegt de man vertwijfeld over het helse karwei dat hem wacht. Het armlastige gezin is in een soort bouwput beland. De wastafel in de wc beneden heeft niet eens een kraan met stromend water. Een meegebracht gasfornuis staat te verpieteren in de keuken. In het huis kun je alleen elektrisch koken. De krappe woonkamer staat tot de nok gevuld met spullen en dozen.

Het gezin heeft geen cent te makken om het huurhuis bewoonbaar te maken. Het gezin woonde eerst in een huurwoning in de Plantijnlaan. Toen ze om een andere woning vroegen met meer slaapkamers, bood corporatie Alwel de woning in de Adamastraat aan.

Toen de nieuwe bewoner de zolder wilde inspecteren, zakte hij door de vloer en viel hij meer dan twee meter naar beneden.

Alwel wijst erop dat het gezin de woning nog voor de oplevering ‘eventueel had kunnen afwijzen’. Waarom dat niet is gebeurd, ligt volgens het gezin aan Vluchtelingenwerk in Etten-Leur. ‘We voelden ons gedwongen ervoor te tekenen’, aldus het gezin. ‘Ze dreigden mijn vrouw naar een azc te sturen als we niet akkoord zouden gaan’, verklaart de man des huizes over de bemiddeling door Vluchtelingenwerk.

Vluchtelingenwerk in Etten-Leur benadrukt desgevraagd dat het gezin ook geluk heeft gehad. De woning is groot genoeg om twee of drie kinderen erin te kunnen huisvesten.

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

2 gedachte over “Nieuwe huurder denkt paradijsje ‘te erven’, totdat hij de sleutel krijgt (Update)”
  1. Enkele meubelstukken staan in mijn garage die de gedupeerde familie van mij mogen hebben.
    De meubels zijn in goede staat.
    Ook voor de tuin heb ik nog wel wat staan .

    Inti Ibanez Matus kan contact met mij opnemen.

    tel;0499371552.

Geef een reactie