Zeker tien gemeenten hebben in het geheim onderzoek laten doen naar moskeeën en islamitische organisaties in hun stad. Dat onthulde NRC zaterdag. Het nieuws heeft tot veel woede geleid in de moslimgemeenschappen. Verschillende invloedrijke moslims hebben op de sociale media het nieuws over de undercover-operatie aangegrepen om de verantwoordelijke onderzoekers met een moslimachtergrond te brandmerken als verraders, hypocrieten en vijanden van de islam.

Bedreigingen en geweld

Ook zouden de betrokken onderzoekers inmiddels zijn bedreigd. Dat zegt hun werkgever dinsdag in een persbericht. ‘In één geval is geweld tegen een huis van een medewerker gebruikt. Daarvan is aangifte gedaan.’

Geheim onderzoek

Onderzoekers die moslim zijn hebben in opdracht van onder meer Eindhoven en Rotterdam, heimelijk informatie verzameld over hun geloofsgenoten. Op deze manier zijn de afgelopen jaren talloze gegevens over moskeebestuurders, imams en docenten terechtgekomen bij landelijke en lokale overheden. Deskundigen zeggen tegenover NRC dat de werkwijze verboden en onrechtmatig is.

Woede

Moslimorganisaties en -predikers reageren woedend op de onthullingen. Op de sociale media richt de boosheid zich vooral op de betrokken onderzoekers van het bedrijf Nuance door Training en Advies (NTA) in Deventer. Die hebben zich volgens NRC binnen islamitische organisaties voorgedaan als willekeurige ‘bezoeker’: ze bidden mee, luisteren naar preken en gesprekken.

Digitale schandpaal

De namen en foto’s van drie medewerkers van NTA met een moslimachtergrond, gaan sinds zaterdag veelvuldig rond op de sociale media. De koppen van verraders, kijk er maar goed naar. Dat is te lezen op Facebook. En: Huichelarij heeft nu een gezicht. En wanneer je het treft, denk dan aan de woorden van Allah: Zij zijn de vijanden, hoed je dus voor hen.

Een van de drie medewerkers wiens naam en foto rondgaat, is oprichter en oud-politieman Najib Tuzani uit Utrecht. De belijdend moslim van begin dertig met Marokkaanse wortels, traint onder meer ambtenaren om bijvoorbeeld signalen van radicalisering te herkennen. Hij zou zich volgens NRC bij de landelijke overheid onmisbaar hebben gemaakt.

Veroordelingen

Maar de wijze waarop het bedrijf van Tuzani informatie heeft verzameld, lijkt hem de das om te doen. Haagse moslimorganisaties halen in een gezamenlijke verklaring op Facebook hard uit naar de oprichter. ‘Dat Najib Tuzani en zijn medewerkers tijdens hun spionageactiviteiten zich hebben voorgedaan als gewone moslims, waardoor zij argeloze moskeegangers op het verkeerde been hebben gezet, is diep triest’, schrijft het samenwerkingsverband islamitische organisaties regio Haaglanden (SIORH).

Via zijn persoonlijke account en dat van NTA, wordt Tuzani op de sociaal netwerksite LinkedIn aangesproken en veroordeeld door tientallen mensen.

Onderzoeker vertrekt

Een andere inmiddels vertrokken medewerker die in de problemen is gekomen, is Hassan Bouyazdouzen. Hij was tot zondag als ‘theoloog’ verbonden aan NTA. De onderzoeker schrijft op Facebook dat hij door de berichtgeving van NRC ‘helaas in een enorm zwart daglicht’ is geplaatst. ‘De maatschappelijke commotie die is ontstaan en de aanval op mij als persoon heeft een enorme impact gehad op zowel mij als mijn gezin en geliefden.’

Reactie Najib Tuzani en NTA

In een reactie op de publicatie van NRC, weerspreekt Tuzani de aantijgingen dat zijn bedrijf ‘geheim onderzoek’ heeft gedaan in moskeeën. ‘Onderzoekers van NTA komen niet zonder toestemming in besloten ruimten, zoals moskeeën en kerken.’

‘Wij onderzoeken radicale tendensen die een gevaar kunnen opleveren voor de samenleving. Uiteenlopend van extreemrechts tot jihadisme. Dat is een complex werkveld dat de nodige discretie vergt. Voor NTA is daarbij de wet- en regelgeving leidend. Daarom laat NTA zich op allerlei manieren adviseren en controleren.’

Door Inti Ibáñez Matus

Journalist, redacteur, copywriter.

Geef een reactie